Neufahrwasser. Hafen u. Lootsen-Station (s.n., 1894)
Przedstawia widok na kanał portowy Nowego Portu w Gdańsku, z ulokowaną przy nim bazą pilotów i holowników. Powyżej dwa kamienne mola - wschodnie i zachodnie z umieszczoną na końcu "małą latarnią". W lewej części kompozycji uwieczniono nabrzeże portowe oraz magazyny. Po lewej, ponad kępą drzew wznosi się wieża latarni morskiej zbudowanej w 1894 r. z umieszczoną na szczycie kulą czasu (urządzeniem pomagającym w regulacji zegarów okrętowych).