Opowieść Karskiego - Karski w opowieści : spór Lanzmanna z Haenelem / Bartłomiej Krupa. - Krupa, Bartłomiej
Zakres i treść: "Teraz ... teraz cofam się o trzydzieści pięć lat" ("Shoah" Claude'a Lanzmanna), "Bo bez wątpienia nie wiemy o niczym, zanim nie ujrzymy tego na własne oczy, i o tym jest opowieść Karskiego ("Jan Karski" Yannicka Haenela), "Nigdy nie prosił o zgodę" - spór Haenela z Lanzmannem, "Powinno się jej ukazanie raczej wstydliwie przemilczeć" - polska recepcja powieści Yannicka Haenela, "Chodziło o pokazanie kłamstw Haenela" ("Le rapport Karski" Clauda Lanzmanna).