XXX lat Dalmoru 1946-1976. ([Mennica Państwowa], 1976)
Medal. Na awersie: na tle fal mężczyzna w stroju rybaka stojący za kołem sterowym, obok cyfra: XXX, wzdłuż krawędzi napis: Dalmo między datami: 1946-1976. Na rewersie: na tle siatki geograficznej kontury obu Ameryk, Afryki, Europy i części Azji z zaznaczonym miastem: Gdynia.