Motywy paschalne w pismach św. Cyryla z Turowa - Hryniewicz, Wacław (1936-2020). (1993)
1. Charakterystyka pism św. Cyryla z Turowa. 2. Kenoza i chwała Chrystusa. 3. Uniwersalizm i teraźniejszość misterium paschalnego. 4. Wiara i sakramenty paschalne. 5. "Pochwalmy człowieka!". 6. Trud życia tajemnicą paschalną. 7. Priorytet życia dla Chrystusa przed dociekaniem tajemnicy.
Tytuł nagłówkowy.
Materiały z sympozjum zorganizowanego w dniach 8-10 marca 1988 r. przez Instytut Ekumeniczny Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego.
Keywords: Cyryl z Turowa -- (święty ; -- ok. 1130-ok. 1182); 1101-1200; Teologia prawosławna; Artykuł z pracy zbiorowej