Johannes Iacobvs Mascovivs Ictvs Regis Polon. Et Pr. Elect. Sax. Consiliarivs Avl. Capit. Cizens. Decanvs Svpr. Cvriae Provinc. Adsessor Civit. Lips. Proconsvl Aedis D. Petri Curator Collegii Princ. Min. Senior Et Biblioth. Senat. Praefectvs - Bernigeroth, Johann Martin (1713-1767).; Haußmann, Elias Gottlob (1695-1774). (Lipsiae, 1762)
Przedstawia portret w ujęciu 3/4, przy stole Johann Jacob Mascow.
U dołu pod kompozycją, w narożnkiach sygnatury autora i autora pierwowzoru, miejsce i data powstania: E. G. Hausmann Pict. Reg. Pol. Pinx 1749, J. M. Bernigeroth sculps. Lipsiae 1762.
U dołu w polu kompozycji tytuł i inskrypcja pamiątkowa: Johannes Iacobvs Mascovivs Ictvs Regis Polon. Et Pr. Elect. Sax. Consiliarivs Avl. Capit. Cizens. Decanvs Svpr. Cvriae Provinc. Adsessor Civit. Lips. Proconsvl Aedis D. Petri Curator Collegii Princ. Min. Senior Et Biblioth. Senat. Praefectvs. Nat. Gedani D. XXVI November MDCLXXXIX Obiit Lipsiae D. XXII Maii MDCCLXI.
Keywords: Grafika portretowa -- 18 w; Grafika -- Niemcy -- 18 w