Z Księgozbioru J. M. Leszczyńskich TJ. - Jóźwiak, Teofil (1926-1996) (1963)
W ramce 3/4 nagiej kobiety, częściowo ukrytej za ramą obrazu, na tle okna z widokiem na chmury i księżyc, na framudze okna napis: 29-VIII-49 Słowo. Z boku znajduje się regał z książkami, wystająca z podłogi ręka z kwiatem róży, a nad nią oko. Wzdłuż prawej krawędzi napis: Z Księgozbioru J. M. Leszczyńskich. Sygn. aut. w obrębie kompoz.