Powstanie PZPR oraz uchwalenie Konstytucji PRL w nauczaniu historii w szkołach w Polsce Ludowej w latach 50. i 60. w oparciu o podręczniki i programy szkolne : zarys problemów badawczych / Leszek Rysak. - Rysak, Leszek
Słowa kluczowe: Edukacja historyczna, polityka oświatowa, programy, podręczniki, powstanie PZPR, Konstytucja PRL.