Ex Libris : Heinr. Rich. Brinn / Ade. - Ade, Mathilde (1877-1953) (1944)
W obramowaniu, na pierwszym planie koszyk z siedzącym w nim płaczącym dzieckiem, za nim całująca się para, ona stoi w kociołku a on w słoju, obok leży na ziemi książka, w głębi ustawione różnej wielkości butelki. Na wszystkich naczyniach nazwy zwiążków chemicznych. U dołu napis: Ex Libris : Heinr. Rich. Brinn.