Pierwsi męczennicy polscy - Benedykt, Jan, Mateusz, Izaak i Krystyn : życie i duchowość pierwszych męczenników Polski / Paweł Socha. - Socha, Paweł (1935- ).
1. Kult i uroczystości jubileuszu 1000-lecia śmierci pierwszych męczenników Polski. - początki kultu. - rozwój kultu i uroczystości jubileuszu 1000-lecia śmierci męczeńskiej. 2. Historia pierwszych męczenników Polski i ich kult. - śladami św. Wojciecha. - skąd przybyli eremici benedyktyńscy do Grodu Międzyrzeckiego. - z dalekiej Italii do kraju Polan. - św. Benedykt z Benewentu. - św. Jan z Wenecji. - pierwsze latorośle z rodu Polaków. - napad na erem i śmierć pięciu braci. - relikwie pierwszych męczenników Polski. 3. Duchowość synów św. Romualda. - "Privilegium amoris", czyli przyjaźń monastyczna, uobecnieniem miłości Chrystusowej. - Privilegium "solitudinis", czyli hezychazm. - "Evangelium paganorum - martyrium i męczeństwo z miłości.