Fr. A. Ukert ([Gdańsk : s.n., 1851)
Przedstawia portret w popiersiu Friedricha Augusta Ukerta, niemieckiego historyka, filologa, nauczyciela, bibliotekarza i humanisty. Był m.in. nauczycielem prywatnym w Gdańsku.
Poniżej kompozycji, centralnie: "Fr. A. Ukert. Dr. / Professor und Bibliotheker. / dopis ołowkiem: Hauslehrer in Danzig".
Aut. nieznany, dzieło nie sygnowane. Miejsce wyd. i dat. na podst. biografii portretowanego.
Gdańsk i okolice 1793-1914. Miasto, ludzie, wydarzenia w rysunku i grafice. - Gdańsk, 2014
Keywords: Portrety -- Polska -- Gdańsk -- 19 w