Funkcje tropów w średniowiecznej liturgii / Piotr Wiśniewski. - Wiśniewski, Piotr (1972- ).
1. Pojęcie tropu. 2. Funkcje tropów. 2.1. Funkcja dekoracyjna. 2.2. Funkcja kerygmatyczna. 2.3. Funkcja objaśniająca. 2.4. Funkcja dydaktyczna. 2.5. Funkcja uświęcająca.