Ex Libris Bibliothecae Universitatis Thoruniensis / St. Rolicz. - Rolicz, Stanisław (1913-1997) (1965)
Fragment murów miejskich z bramą, siedzący Mikołaj Kopernik, obok ludzie z wózkiem wyładowanym książkami. Napis: Ex Bibliothecae Universitatis Thoruniensis. Pod wyobrażeniem ołówkiem autograf artysty i data.