Kozaczyzna w świadomości polskich elit XIX wieku / Alicja Kulecka. - Kulecka, Alicja (1956- ).
Zakres i treść: Kozaczyzna w historiografii, Kozaczyzna w literaturze pięknej, Kozaczyzna w ideologii i pragmatyce politycznej.