Romantyczna nieskończoność : studium identyfikacji pojęcia / Mirosław Strzyżewski ; wstęp i opracowanie materiału ikonograficznego Agnieszka Markuszewska. - Strzyżewski, Mirosław (1961- ). (Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2010)
W tekscie również poezje Adama Mickiewicza, Juliusza Słowackiego, Zygmunta Krasińskiego i Cypriana Norwida.