Ex libris Biblioteki Powiatowej w Tczewie 1260-1960 - Rolicz, Stanisław (1913-1997). (1960)
W górnej części kompozycji wstęga z napisem: "EX LIBRIS", pod nią panorama miasta, parowozownia "Okrąglak" i lokomotywa z wagonami. Z lewej strony herb Tczewa z datą upamiętniającą 700-lecie miasta Tczewa. U dołu rozłożony zwój papieru z napisem: "BIBLIOTEKI POWIATOWEJ W TCZEWIE".
W prawym dolnym narożniku autorska sygnatura: monogram SR, w lewym: No 19. Na rewersie ołówkiem: Stanisław Rolicz.
Data i technika graficzna na podstawie: Ekslibrisy polskich bibliotek publicznych 1945-1978 : katalog III Ogólnopolskiej Wystawy, 7-16 maja 1979. - Wrocław 1979
Keywords: Ekslibrisy bibliotek -- Polska -- 1945-1990.