Św. Katarzyny - Rolicz, Stanisław (1913-1997). (Gdańsk, 1946)
Przedstawia widok ruin kościoła św. Katarzyny widzianych od wschodu.
W lewym górnym rogu kompozycji tytuł, sygnatura autora St. Rolicz, miejsce powstania i data dzienna: 5.8.1946 Gdańsk.
Keywords: Kościół św. Katarzyny (Gdańsk, Polska) -- w sztuce; Gdańsk (Polska) -- zabytki -- w sztuce