Studia nad światowym systemem socjalistycznym : zbiór prac / pod red. I. G. Nakoniecznego, W. G. Szczepańskiego ; Centralny Ośrodek Metodyczny Studiów Nauk Politycznych. (COMSNP, 1982)
Zbiór prac radzieckich przedstawicieli nauk społecznych prowadzących przedmioty: "Podstawy Nauk Politycznych" oraz "Nauki Polityczne" w polskich uczelniach na przełomie lat 70. i 80.-tych.