Wyrasta z ruin polski Gdańsk / St. Rolicz. - Rolicz, Stanisław (1913-1997) ([nakładem własnym autora], 1957)
Przedstawia parę młodych ludzi przy budowie domu. W tle rusztowania i odbudowywane kamienice.