[Upanietnienie istnienia Polskiej Szkoły podstawowej Macierzy Szkolnej w Gdańsku] / Włodzimierz Nieżywiński fotoreporter. - Nieżywiński, Włodzimierz (1923-1983) (1969)
Przedstawia odsłonięcie tablicy upamiętającej istnienie w miedzywojennym Gdańsku polskiej szkoły Macierzy Szkolnej, budynek, odsłoniecie pomnika i tablicy pamiatkowej, 1969 rok.