Gdańsk nad Motławą Napieralski. - Napieralski, Walter (1929-1978) (1962)
Przedstawia widok Długiego Pobrzeża nad Motławą w Gdańsku z widocznymi kamienicami nad wodą, Żurawiem, mostem i Wyspą Spichrzów. Na nabrzeżu przedstawieni spacerowicze, wędkarze i stragan ulicznych sprzedawców.