[Babcia i wnuczka] / Z. Hiszpańska Mysza. - Hiszpańska-Neumann, Maria (1917-1980) (1938)
Przedstawia wnętrze izby chłopskiej, w której starsza kobieta w ozdobnej chuście przędzi nić na wrzecionie, patrząc się na siedzącą u jej stóp dziewczynkę z warkoczykami. Dziewczynka trzyma w ręku królika i obserwuje dwa pozostałe u swoich stóp. Na ścianie obraz ze św. Florianem. Na obrazie wygrawerowany jest też symbol myszy nawiązujący do pseudonimu autorki.