[Babcia i wnuczka] - Hiszpańska-Neumann, Maria (1917-1980). ([Warszawa], 1938)
Przedstawia wnętrze izby chłopskiej, w której starsza kobieta w ozdobnej chuście przędzi nić na wrzecionie, patrząc się na siedzącą u jej stóp dziewczynkę z warkoczykami. Dziewczynka trzyma w ręku królika i obserwuje dwa pozostałe u swoich stóp. Na ścianie obraz ze św. Florianem. Na obrazie wygrawerowany jest też symbol myszy nawiązujący do pseudonimu autorki.
Tytuł nadany przez katalogującego na podstawie treści kompozycji.
Miejsce powstania na podstawie działalności autorki.
Pod polem kompozycji po lewej ołówkiem Z. Hiszpańska (rysowany symbol myszki) Mysza. Po prawej: 1938.
Keywords: Grafika -- Polska -- 1900-1945.