Ex libris Adam Zarzecki / T. G. - Gronowski, Tadeusz (1894-1990) ([wydawca nieznany], 1923)
Na baldachimowym łożu siedzi naga kobieta skierowana w stronę wielkiego raka obejmującego szczypcami jej nogę. W ręku trzyma książkę; u góry na "baldachimie" napis "Ex libris", u dołu nazwisko właściciela. Na kolumnie łóżka inicjałały artysty.