Müller-Gewerkshaus - Greth, Julius Gotthard Beniamin (1824-1903).; Theodor Bertling (Gdańsk).; Gebrüder Delius (Berlin). (Danzig : Verlag von Theodor Bertling in Danzig ; Berlin : Druck v. Gebr. Delius in Berlin, 1858)
Przedstawia widok na tzw. Dom Cechu Młynarzy w Gdańsku.
Sygnatura w prawym dolnym rogu w polu kompozycji: "JG M.56"; w lewym dolnym rogu pod kompozycją: "Gez. u: lith. v. Jul. Greth"; po prawej: "Druck v. Gebr. Delius in Berlin"; pośrodku: "Verlag von Theodor Bertling in Danzig"; poniżej: "MÜLLER-GEWERKSHAUS"; po lewej nad kompozycją: "Danziger Bauwerke"; po prawej "N° XVI".
Ilustracja nr 16 z: "Danziger Bauwerke [...]", 1858.
Dat. wg daty wyd. serii. Rysunek przygotowawczy wykonany w 1856 r., odbicie w 1858 r.
Gdańsk i okolice 1793-1914. Miasto, ludzie, wydarzenia w rysunku i grafice. - Gdańsk, 2014
Keywords: Gdańsk (Polska) -- 19 w. -- widoki