Dylematy Stanisława Orzechowskiego wobec staropolskiej kultury retorycznej / Aleksander Sroczyński. - Sroczyński, Aleksander
Zakres i treść: etos Orzechowskiego jako mówcy w oczach epoki, okszycowa formuła cyceronianizmu, Wawrzyniec z Sieradza, wymowa immanentnym składnikiem wolności - moc sprawcza wymowy, oratori soli in repub[lica] palma danda est, ma-li być dobrze, oves absque pastore, praktyka Polskę psuje.