30 rocznica zwycięstwa nad faszyzmem = 30th anniversary of the victory over fascism = 30-â godovŝina pobedy nad fašizmom / Polski Komitet do spraw UNESCO ; [red. Elżbieta Kasper et al.]. (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1977)
Referaty wygłoszone na Międzynarodowym Forum w 30 rocznicę zakończenia II wojny światowej, 20-23 października 1975 roku.