Powstanie kościuszkowskie / JHoppen. - Hoppen, Jerzy (1891-1969) (1925)
Przedstawia scenę walki z powstania kościuszkowskiego. Oddział chłopskich powstańców chowa się za drzewem, trzymając w rękach kosy na sztorc. Stojący na czele oddziału i uzbrojony w strzelbę żołnierz polski, mierzy z niej, zza tego drzewa, w stronę niewidocznego wroga.