Powstanie kościuszkowskie - Hoppen, Jerzy (1891-1969). ([Wilno], 1925)
Przedstawia scenę walki z powstania kościuszkowskiego. Oddział chłopskich powstańców chowa się za drzewem, trzymając w rękach kosy na sztorc. Stojący na czele oddziału i uzbrojony w strzelbę żołnierz polski, mierzy z niej, zza tego drzewa, w stronę niewidocznego wroga.
Miejsce powstania według działalności autora.
Data powstania na podstawie działalności autora.
Pod kompozycją, ołówkiem, po prawej podpis autora: JHoppen. Po lewej, ołówkiem, tytuł: "Powstanie kościuszkowskie".
Keywords: Grafika -- Polska -- 1900-1945.; Grafika -- Litwa -- 1900-1945.; Polska -- 1794 (Powstanie Kościuszkowskie) -- sztuka i powstanie