"Passio Domini nostri Jesu Christi" Józefa Elsnera w świetle badań źródłowych i studiów nad tekstem łacińskim / Paulina Halamska. - Halamska, Paulina
1. Uwagi wstępne. Zarys historii utworu. 2. Kwestie źródłowe. 2.1. Transmisja tekstu. 2.2. Ocena wartości źródeł. 3. Wybrane aspekty tekstu słownego. 3.1. Wybór języka. 3.2. Przekształcenia libretta w procesie komponowania. 3.3. Temat i dramaturgia dzieła. 3.4. Plan ogólny oratorium. 3.5. Dobór i zakres adaptacji tekstów biblijnych. 4. Podsumowanie. Aneks I: Wykaz zachowanych źródeł oratorium Elsnera. Aneks II: Odpis libretta drukowanego. Aneks III: Zakres adaptacji tekstów biblijnych i liturgicznych w oratorium Elsnera.