Widok z wieży Kościoła Najświętszej Marii Panny na ruiny ul. Szerokiej / fotografia Adam Bogacz. - Bogacz, Adam (fotografia) (1952)
Przedstawia widok ogólny Gdańska w trakcie odbudowy, ujęcie z wieży kościoła Najświętszej Marii Panny w kierunku północno-wschodnim, widoczna ulica Szeroka po odgruzowaniu oraz ruiny Żurawia, około 1952 r.