Chrześcijańskie przekonanie o "pełni czasów" a odczucie czasu w ezoteryzmie i apokaliptyce - Zarzycki, Stanisław T. (1955- ). (2001)
1. Dwie skrajne postawy: nadzieja na "nową epokę"; obawa przed "końcem czasu". - ezoteryczna nadzieja na wyzwalającą "nową epokę". - nurt millenaryjno-apokaliptyczny: obawa przed końcem świata. 2. Chrześcijański sens przeżywania czasu na obecnym przełomie Tysiącleci. - pamięć o przeszłości: tajemnica Wcielenia. - pomiędzy "kairosem Chrystusa" a "kairosem dnia ostatniego".
Tytuł nagłówkowy.
Tytuł streszczenia: Convinzione cristiana della "pienezza del tempo" ed impressione del tempo nell'esoterismo ed apocalittica.
Streszczenie w języku włoskim.
Keywords: Teologia chrześcijańska; Eschatologia; Chiliazm; New Age (ruch kulturowy); Artykuł z pracy zbiorowej