Głos : tygodnik literacko-społeczno-polityczny / [red. i wyd. Władysław Kiersz]. - Dawid, Jan Władysław (1859-1914); Popławski, Jan Ludwik (1854-1908) (Władysław Kiersz, 1886)
Założycielami i głównymi publicystami pisma byli: Józef Karol Potocki, Jan L. Popławski ; pod kierunkiem J. W. Dawida "Głos" stał się organem inteligencji radykalnej ; w opozycji do "Kurjera Warszawskiego", prasy katolickiej i "Chimery"; w 1903 proces literacki przeciw H. Sienkiewiczowi przez S. Przybyszewskiego, S. Brzozowskiego, W. Nałkowskiego i in.