Głos : tygodnik literacko-społeczno-polityczny - Kiersz, Władysław; Potocki, Józef Karol (1854-ok. 1898); Dawid, Jan Władysław (1859-1914).; Wasilewski, Zygmunt (1865-1948).; Popławski, Jan Ludwik (1854-1908).; Klimpel, Albert; Strzembosz, Tadeusz (1864-1913).; Babiński, Eugeniusz (1838-1901). (Warszawa : Władysław Kiersz, 1886)
Założycielami i głównymi publicystami pisma byli: Józef Karol Potocki, Jan L. Popławski ; pod kierunkiem J. W. Dawida "Głos" stał się organem inteligencji radykalnej ; w opozycji do "Kurjera Warszawskiego", prasy katolickiej i "Chimery"; w 1903 proces literacki przeciw H. Sienkiewiczowi przez S. Przybyszewskiego, S. Brzozowskiego, W. Nałkowskiego i in.
Od 1900 podtyt.: tygodnik naukowo-literacki, społeczny i polityczny ; od 1903 : tygodnik naukowo-literacki i społeczno-polityczny ; od 1905, nr 46 : tygodnik społeczno-demokratyczny z dewizą : "Proletarjusze wszystkich krajów, łączcie się!".
Od nr 11 (1887) za wyd. i red. Józef Potocki ; od 1895 do 1900, nr 52 red. i wyd.Tadeusz Strzembosz, kier. literacki Zygmunt Wasilewski, współred. Józef Hłasko, J. Stecki, R. Dmowski, B. Koskowski, Wł. Jabłonowski, S. Bukowiecki, Ludwik Włodek ; 1900-1905 kier. literacki i właściciel Jan Władysław Dawid ; od 1901, nr 6 do 1905 red. i wyd. Albert Klimpel, przy czym do 1901, nr 51 za red. Eugenjusz Babiński.
R. 11 (1896) - R. 14 (1899) ukazuje się w dwóch tomach po 26 numerów.
Przerwa wyd. między 1894, nr 17 (28 kwiec.) a 1895, nr 1 (4 paźdz.) ; pismo nie ukazywało się również w stanie wojennym list./grudz. 1905 (po wydaniu 12 listopada Dodatku Nadzwyczajnego do "Głosu" nr 45, kolejny nr 46 ukazał się 10 grudnia).
Dostępne także w postaci elektronicznej.
Keywords: Głos (czasopismo ; Polska ; 1886-1905) -- bibliografia zawartości; Literatura -- historia i krytyka -- czasopisma; Socjalizm -- 1870-1914 -- czasopisma; Młoda Polska -- poezje; Ekonomia -- 19 w. -- czasopisma; Polska -- 1864-1918 (Okres popowstaniowy) -- czasopisma; Zabór rosyjski -- 1870-1914 -- czasopisma; Polska -- sytuacja społeczna -- 19 w. -- czasopisma; Czasopisma polskie -- 1870-1914.; Czasopisma polskie -- Polska -- Warszawa -- 19 w; Poezja polska -- 1870-1914.; Prasa socjalistyczna -- Polska -- 1900-1945.; Czasopisma literackie -- 1870-1914.; Literatura polska -- 1870-1914.; Prasa polityczna -- 19 w