Ex Libris Polaków Uchodźców / St. Rolicz. - Rolicz, Stanisław (1913-1997) (1939)
Nadzy mężczyzna i kobieta idą przez kwietną łąkę ku słońcu, napis: Ex Libris Polaków Uchodźców. Sygnatura artysty w obrębie kompozycji, pod wyobrażeniem ołówkiem autograf artysty i data.