Moneta kolekcjonerska 10 złotych 2000 20-lecie powstania Solidarności. - Mennica Polska (Warszawa : Mennica Polska, 2000)
Moneta. Awers: Orzeł w koronie, po bokach rok emisji monety: 20-00, wokół napis: Rzeczpospolita Polska Zł 10 Zł. Pod lewą łapą orła znak mennicy. Rewers: Po prawej stronie dwójka dzieci, z lewej flaga państwowa wykonana białą i czerwoną emalią oraz napis: Solidarność 1980-2000. W tle wizerunek fragmentu kuli ziemskiej ze stylizowaną siatką geograficzną z fragmentem zarysu Europy.
Tytuł nadany przez katalogującego.
Keywords: 1901-2000; 1989-2000; Monety; Polska; Obiekty trójwymiarowe