Ex Polonicis Dr A. Semsey : Polak Węgier Dwa Bratanki / Z. Dolatowski. - Dolatowski, Zbigniew (1927-2001) (1962)
Rękojeść szabli husarskiej i kufel, niżej napis: Polak Węgier Dwa Bratanki, wzdłuż rękojeści napis: Ex Polonicis, u dołu: Dr A. Semsey. Sygnatura artysty w obrębie kompozycji.