Zatopiony okręt / Olga Żukowska. - Żukowska, Olga (1907-1957) (1948)
Przedstawia sylwetkę częściowo zatopionego okrętu w porcie. W prawym górnym narożniku herb Gdyni. Być może jest to przedstawienie niemieckiego pancernika "Gneisenau", który został zatopiony przez wycofujące się wojska niemieckie u wejścia do portu w Gdyni w marcu 1945 roku.