Zatopiony okręt - Żukowska, Olga (1907-1957). ([Gdańsk], 1948)
Przedstawia sylwetkę częściowo zatopionego okrętu w porcie. W prawym górnym narożniku herb Gdyni. Być może jest to przedstawienie niemieckiego pancernika "Gneisenau", który został zatopiony przez wycofujące się wojska niemieckie u wejścia do portu w Gdyni w marcu 1945 roku.
U dołu kompozycji ołówkiem tytuł, sygnatura autora i data. Miejsce powstania według działalności autora.
Keywords: Morze -- w sztuce; Gdynia (Polska) -- w sztuce