Studia z historii etyki polskiej 1900-1939 / pod red. Stanisława Jedynaka. (W Wartości, 1990)
Prace powstały w wyniku realizacji Resortowego Programu Badań Podstawowych Ministerstwa Edukacji Narodowej, "Wartości i wartościowania w strukturze filozofii, w poznaniu naukowymi w praktyce społecznej"(RPBP III 22).