Pedagogika dziecka - szansą czy zagrożeniem? / Bogusław Śliwerski. - Śliwerski, Bogusław (1954- ).
Zakres i treść: 1. Geneza pajdocentryzmu 2. Pajdocentryzm a pedologia 3. Pajdocentryzm a edukacja szkolna 4. Pajdocentryzm jako ruch myśli pedagogicznej 5. Współczesne aplikacje pajdocentryzmu 6. Współczesne nurty badań pajdocentrycznych 7. Krytyka pajdocentryzmu.