[Brama Straganiarska w Gdańsku] - Schönborn, Bronisław Waldemar (1909-1971). ([Gdańsk], 1938)
Widok na Bramę Straganiarską od strony ul. Straganiarskiej (Häckergasse).
Tytuł nadany przez katalogującego (na podstawie rozpoznania Bramy Straganiarskiej przez porównanie rysunku Schönborna z dostępną ikonografią tego miejsca). Sygn. i rok powstania zapisany na licu w pr. d. rogu.
Rysunek na ciepło-szarym papierze, na szkicu ołówkowym, wykonany węglem i kredą.
Miejsce powstania na podst. działalności artysty.