Życie duchowe a zasady korzystania z Pisma świętego / Adam Rybicki. - Rybicki, Adam (1967- ).
1. Pismo św. jest jak gdyby duszą teologii. 2. Pismo św. jest księgą Kościoła. 3. Stary Testament staje się zrozumiały w świetle Nowego, a Nowy tkwi w Starym. 4. Normę dla interpretacji Pisma św. stanowi Ewangelia. 5. Bezbłędne w Piśmie św. jest to, co Bóg zechciał w nim powiedzieć dla naszego zbawienia. 6. Pismo św. należy czytać oraz wyjaśniać w takim duchu, w jakim zostało napisane. 7. Poszczególne teksty Pisma św. należy rozumieć zgodnie z całokształtem nauki biblijnej. 8. Interpretując Pismo św. należy mieć na uwadze całokształt wiary. 9. Tylko Pismo św. stanowi nienormowaną normę teologii. 10. Pismo św. stanowi kryterium rozróżniania i oceny Tradycji. 11. Pismo św. stanowi dla teologa źródło ostateczne i najbliższe (fons remotus - fons proximus).