Ekologia a procesy transformacji : materiały na V Olsztyńskie Sympozjum Ekologiczne : suplement / pod red nauk. Jana Dębowskiego. (Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2000)
Niniejszy tom jest suplementem do wydanych wcześniej materiałów na V Olsztyńskie Sympozjum Ekologiczne (Ekologia a procesy transformacji. Materiały na V Olsztyńskie Sympozjum Ekologiczne, pod redakcją naukową Jana Dębowskiego, Olsztyn, WSP 1999).