Odejścia / Adrianna Filimonowicz. - Filimonowicz, Adrianna (1990- ) (Seqoja, 2025)
Odejścia Adrianny Filimonowicz to poruszająca powieść, która eksploruje granice życia i śmierci, a także relacje międzyludzkie w obliczu nieznanego. Główna bohaterka, zmagając się z utratą bliskich, odkrywa tajemniczy świat zaświatów, gdzie zmarli mogą nawiązywać kontakt z żywymi. W tej pełnej emocji opowieści autorka stawia pytania o sens istnienia, miłość i możliwość odkupienia. Powieść łączy elementy realizmu i fantastyki, tworząc unikalną narrację, która skłania do refleksji nad ludzką kondycją.