Discurs O Zapłacie Panom Konfederatom, Ziemianina Z X. Plebanem. (s.n., 1613)
Dotyczy konfederacji wojskowych po tzw. "dymitriadach" (por. Okolicznościowa poezja w Polsce : Zygmunt III / Juliusz Nowak-Dłużewski. - Warszawa 1971, s. 222).