Hiszpańska pieta - Kuran-Bogucka, Irena (1920-1995). ([Gdańsk], 1961)
Przedstawia leżące martwe ciało mężczyzny, nad którym pochylają się dwie klęczące kobiety.
Tyt. na podst. 1. wyd. publikacji ilustrowanej przez I. Kuran-Bogucką "Romancero cygańskie". Miejsce wyd. wg działalności aut.
Sygn. aut., tyt. i data ołówkiem u dołu kompoz.: "Hiszpańska pieta", "I Kuran-Bogucka 1961".
Romancero cygańskie = Romancero gitano / Federico Garcia Lorca ; przekł. z hisz., wstęp i komentarze Irena Kuran-Bogucka. - Gdynia, 1992.