Das Altstädtische Rathaus (Stadt- und Kreis-Gericht) - Greth, Julius Gotthard Beniamin (1824-1903).; Theodor Bertling (Gdańsk).; Gebrüder Delius (Berlin). (Danzig : Verlag von Theodor Bertling in Danzig ; Berlin : Druck v. Gebr. Delius in Berlin, 1858)
Przedstawia Ratusz Staromiejski w Gdańsku ukazany od strony południowo-wschodniej, z brzegu kanału Raduni.
Sygnatura w lewym dolnym rogu w polu kompozycji: "J. Greth"; pod kompozycją: "Gez. u: lith. v. Jul. Greth 54"; po prawej: "Druck v. Gebr. Delius in Berlin"; pośrodku: "Verlag von Theodor Bertling in Danzig"; poniżej: "DAS ALTSTÄDTISCHE RATHAUS. (STADT- UND KREIS-GERICHT)"; po lewej nad kompozycją: "Danziger Bauwerke"; po prawej: "N° IV".
Ilustracja nr 4 z: Danziger Bauwerke [...], Danzig 1858.
Rysunek przygotowawczy wykonany w 1854 r., odbicie w 1858 r.
Gdańsk i okolice 1793-1914. Miasto, ludzie, wydarzenia w rysunku i grafice. - Gdańsk, 2014
Keywords: Gdańsk (Polska) -- 19 w. -- widoki