Sienkiewicz i Wyspiański : przyczynki i szkice / Ferdynand Hoesick. - Hoesick, Ferdynand (1867-1941) (Hoesick, Ferdynand (1867-1941). Pisma, 1918)
Zaw.: 2 szkice poprawione przez Sienkiewicza // Tygodnik Illustrowany. - 1900 ; Wędrowiec. - 1901 oraz nieautoryzowany "Szkic do życiorysu Henryka Sienkiewicza" [A. Zaleski błędnie cytowany jako autor Listów Baronowej X. Y. Z.].