[Manifestaja pokojowa młodzieży szkół ponadpodstawowych przy pomniku patryjotów w Tczewie] / Artysta fotografik Janusz Uklejewski. - Uklejewski, Janusz (1925-2011) (1984)
Dwa różne ujęcia przedstawiają młodzież z Tczewa, Pelplina, Gniewu i Swarożyna składających przysięgę na polska flagę pod Pomnikiem pomordowanych w latach 1939-1945, 1 września 1984 roku.