Danziger Lumpensammlerinnen - Brend'amour, Richard (1831-1915).; Friedrichsen, Ernestine (1824-1892).; Verlag Hermann Schönlein ([Stuttgart : Verlag von Hermann Schönlein, 1877)
Przedstawia scenę rodzajową z ulic XIX-wiecznego Gdańska - gdańska biedota podczas przebierania szmat.
Pośrodku u dołu: "Danziger Lumpensammlerinnen. Nach dem Gemälde von E. Friedrichsen."; na marginesie górnym i dolnym oraz na odwrocie, drukowany tekst w języku niemieckim.
Ilustracja z: Illustrierte Chronik der Zeit. Jahrgang 1877. Jahrbuch der Ereignisse. Blätter zur Unterhaltung, s. 33.
Aut., aut. wzoru, miejsce wyd., wydawca i dat. na podst. podanej bibliogr.
Gdańsk i okolice 1793-1914. Miasto, ludzie, wydarzenia w rysunku i grafice. - Gdańsk, 2014
Keywords: Gdańsk (Polska) -- 19 w. -- widoki; Gdańsk (Polska) -- obyczaje i zwyczaje -- 19 w